Panowie, ktoś używał lub montował generator 5kW do pracy na budowie bez podłączenia do sieci?
używałem takiego generatora na budowie w zeszłym roku. działał bez problemu, ale ważne, żeby regularnie sprawdzać olej i filtr. te rzeczy często się zaniedbuje, a potem są problemy.
potwierdzam co pisał @tynkmistrz u mnie generator 5kW działał dobrze, ale trzeba było dbać o czystość paliwa i oleju. przyda się też porządne uziemienie, bo w razie burzy może być niebezpiecznie.
ja miałem problem z hałasem. generator 5kW działał sprawnie, ale był strasznie głośny. polecam zainwestować w dodatkową obudowę dźwiękoszczelną. bez tego ciężko się skupić, jak cały czas buczy.
waźna sprawa - upewnij się, że generator ma odpowiednią moc dla twoich potrzeb. jeśli planujesz podłączyć większe narzędzia, to może się okazać, że 5kW to za mało.
u mnie generator 5kW poszedł do remontu po miesiącu. używałem go do betoniarki i piły. kluczowe było wymienienie świecy, bo oryginał szybko padł. regularnie czyszczone filtry powietrza pomogły zmniejszyć zużycie paliwa. jak dla mnie, to dobry sprzęt, ale wymaga trochę uwagi i konserwacji.
u mnie działa bez zarzutu
spoko sprzęt, ale trzeba dobrze uziemić
czy ktoś próbował podłączyć taki generator do rozdzielni na budowie? zastanawiam się jak to zrobić, żeby było bezpiecznie i zgodnie z przepisami. @kruszec77 wspomniał o mocy - może wtedy warto rozważyć mocniejszy model?
u mnie działa
ja polecam sprawdzić lokalne przepisy przed instalacją generatora na budowie. czasem wymagana jest specjalna zgoda lub inspeckja. lepiej to załatwić wcześniej niż potem mieć problem.
potwierdzam
u mnie generator 5kW działał nieźle, ale jak deszcz złapał, to miało leciutkie problemy. przykryłem go prowizorycznym daszkiem i było spoko. może warto pomyśleć o lepszej ochronie przy zakupie?
kiedyś na budowie miałem problem z takimi generatorami, bo ekipa nie wiedziała, jak je dobrze podłączyć. warto zadbać o to, żeby każdy wiedział, co robić w razie awarii. instrukcje w szafce na budowie to dobry pomysł, bo jak ktoś nie wie, gdzie co wchodzi, to ryzyko awarii i przeciążeń rośnie. najlepiej, jak ktoś raz dobrze przeprowadzi szkolenie z obsługi i konserwacji.
lepiej nie oszczędzać na kablach
w zeszłym roku kupiłem generator 5kW i używam go na budowie. zasila wiertarki, betoniarki i oświetlenie, ale czasem brakowało mocy przy większym obciążeniu. na początku miał problem z zapalaniem, ale wymiana świecy rozwiązała problem. no i hałas, o którym wspominał @docieplaczi, też był irytujący, ale obudowa wyciszająca pomogła. najlepiej trzymać się z instrukcją serwisową, bo to dużo daje, jeśli chodzi o trwałość.
myślałem o zakupie
czy ktoś ma model honda? polecany
mam podobnie
@szymanski_1995 dzięki za info o obudowie wyciszającej. to chyba będzie konieczne. a co do zapalania, to świece wymieniłeś sam czy serwis?