generator 5kW bez prądu na budowie

Panowie, ktoś używał lub montował generator 5kW do pracy na budowie bez podłączenia do sieci?

105 polubień

używałem takiego generatora na budowie w zeszłym roku. działał bez problemu, ale ważne, żeby regularnie sprawdzać olej i filtr. te rzeczy często się zaniedbuje, a potem są problemy.

35 polubień

potwierdzam co pisał @tynkmistrz u mnie generator 5kW działał dobrze, ale trzeba było dbać o czystość paliwa i oleju. przyda się też porządne uziemienie, bo w razie burzy może być niebezpiecznie.

2 polubienia

ja miałem problem z hałasem. generator 5kW działał sprawnie, ale był strasznie głośny. polecam zainwestować w dodatkową obudowę dźwiękoszczelną. bez tego ciężko się skupić, jak cały czas buczy.

4 polubienia

waźna sprawa - upewnij się, że generator ma odpowiednią moc dla twoich potrzeb. jeśli planujesz podłączyć większe narzędzia, to może się okazać, że 5kW to za mało.

31 polubień

u mnie generator 5kW poszedł do remontu po miesiącu. używałem go do betoniarki i piły. kluczowe było wymienienie świecy, bo oryginał szybko padł. regularnie czyszczone filtry powietrza pomogły zmniejszyć zużycie paliwa. jak dla mnie, to dobry sprzęt, ale wymaga trochę uwagi i konserwacji.

30 polubień

u mnie działa bez zarzutu

19 polubień

spoko sprzęt, ale trzeba dobrze uziemić

25 polubień

czy ktoś próbował podłączyć taki generator do rozdzielni na budowie? zastanawiam się jak to zrobić, żeby było bezpiecznie i zgodnie z przepisami. @kruszec77 wspomniał o mocy - może wtedy warto rozważyć mocniejszy model?

30 polubień

u mnie działa

12 polubień

ja polecam sprawdzić lokalne przepisy przed instalacją generatora na budowie. czasem wymagana jest specjalna zgoda lub inspeckja. lepiej to załatwić wcześniej niż potem mieć problem.

16 polubień

potwierdzam

18 polubień

u mnie generator 5kW działał nieźle, ale jak deszcz złapał, to miało leciutkie problemy. przykryłem go prowizorycznym daszkiem i było spoko. może warto pomyśleć o lepszej ochronie przy zakupie?

9 polubień

kiedyś na budowie miałem problem z takimi generatorami, bo ekipa nie wiedziała, jak je dobrze podłączyć. warto zadbać o to, żeby każdy wiedział, co robić w razie awarii. instrukcje w szafce na budowie to dobry pomysł, bo jak ktoś nie wie, gdzie co wchodzi, to ryzyko awarii i przeciążeń rośnie. najlepiej, jak ktoś raz dobrze przeprowadzi szkolenie z obsługi i konserwacji.

30 polubień

lepiej nie oszczędzać na kablach

17 polubień

w zeszłym roku kupiłem generator 5kW i używam go na budowie. zasila wiertarki, betoniarki i oświetlenie, ale czasem brakowało mocy przy większym obciążeniu. na początku miał problem z zapalaniem, ale wymiana świecy rozwiązała problem. no i hałas, o którym wspominał @docieplaczi, też był irytujący, ale obudowa wyciszająca pomogła. najlepiej trzymać się z instrukcją serwisową, bo to dużo daje, jeśli chodzi o trwałość.

15 polubień

myślałem o zakupie

29 polubień

czy ktoś ma model honda? polecany

35 polubień

mam podobnie

28 polubień

@szymanski_1995 dzięki za info o obudowie wyciszającej. to chyba będzie konieczne. a co do zapalania, to świece wymieniłeś sam czy serwis?

21 polubień