jak głęboko robić fundamenty pod ogrodzenie betonowe? mam grunt gliniasty.
na glinie lepiej robić fundamenty na głębokość przynajmniej 80 cm. ja miałem do czynienia z podobną sytuacją i musiałem wykonać fundamenty, które sięgały poniżej strefy przemarzania. używałem betonu B20 i co 2 metry słupa zbrojonego prętem o średnicy 12 mm. dodatkowo, warto pomyśleć o drenażu, żeby odprowadzić nadmiar wody.
sprawdź, czy w twojej okolicy są przepisy.
fundament 80 cm jest dość powszechny na glinie, ale wszystko zależy od lokalnych przepisów i warunków.
potwierdzam, ważne są lokalne przepisy.
u mnie 70 cm starczyło.
zawsze robię fundamenty poniżej strefy przemarzania. nawet jeśli to kosztowne, później oszczędzam na naprawach. jak masz glinę, to pamiętaj o dobrym odwodnieniu, żeby uniknąć problemów z wilgocią.
u mnie na glinie fundamenty mieli na 90 cm. dodatkowo zastosowali drenaż opaskowy, żeby woda nie zalegała przy fundamentach.
dzięki za odpowiedzi @g_kowalczyk i @sylwester_walczak! chyba zrobię tak jak mówicie, z głębokością 80-90 cm i drenażem.
ja też robiłem na podobną głębokość.
u mnie budowali fundamenty na glinie i wyszło, że nawet 100 cm warto było zrobić. co więcej, użyłem beton B25, bo glina jest taka, że lepiej nie ryzykować z czymś słabszym. zawsze zwracam uwagę na to, by zbrojenie było solidne, bo jak coś zacznie się ruszać, to fundamenty mogą pękać.