fundamenty pod ogrodzenie betonowe głębokość

jak głęboko robić fundamenty pod ogrodzenie betonowe? mam grunt gliniasty.

203 polubienia

na glinie lepiej robić fundamenty na głębokość przynajmniej 80 cm. ja miałem do czynienia z podobną sytuacją i musiałem wykonać fundamenty, które sięgały poniżej strefy przemarzania. używałem betonu B20 i co 2 metry słupa zbrojonego prętem o średnicy 12 mm. dodatkowo, warto pomyśleć o drenażu, żeby odprowadzić nadmiar wody.

45 polubień

sprawdź, czy w twojej okolicy są przepisy.

30 polubień

fundament 80 cm jest dość powszechny na glinie, ale wszystko zależy od lokalnych przepisów i warunków.

40 polubień

potwierdzam, ważne są lokalne przepisy.

32 polubienia

u mnie 70 cm starczyło.

39 polubień

zawsze robię fundamenty poniżej strefy przemarzania. nawet jeśli to kosztowne, później oszczędzam na naprawach. jak masz glinę, to pamiętaj o dobrym odwodnieniu, żeby uniknąć problemów z wilgocią.

20 polubień

u mnie na glinie fundamenty mieli na 90 cm. dodatkowo zastosowali drenaż opaskowy, żeby woda nie zalegała przy fundamentach.

48 polubień

dzięki za odpowiedzi @g_kowalczyk i @sylwester_walczak! chyba zrobię tak jak mówicie, z głębokością 80-90 cm i drenażem.

13 polubień

ja też robiłem na podobną głębokość.

18 polubień

u mnie budowali fundamenty na glinie i wyszło, że nawet 100 cm warto było zrobić. co więcej, użyłem beton B25, bo glina jest taka, że lepiej nie ryzykować z czymś słabszym. zawsze zwracam uwagę na to, by zbrojenie było solidne, bo jak coś zacznie się ruszać, to fundamenty mogą pękać.

46 polubień