Zastanawiam się, czy fundament pod kominek robić osobno czy razem z całym domem? Jak to u was wyglądało?
u mnie fundament pod kominek robiliśmy osobno. grunt nie był zbyt stabilny, więc lepiej było tego nie łączyć z resztą. izolacja też musiała być solidna
osobno, bo ciężar kominka spory.
ja robiłem razem, zasugerował mi tak projektant, żeby było spójnie
ja fundament pod kominek miałem oddzielny. sąsiad miał problemy, bo zrobił razem z domem i później mu pękło
u mnie majster doradzał osobny fundament, bo kominek to spory dodatkowy ciężar, plus ewentualne problemy z osiadaniem
dla mnie lepszy osobny fundament, bo kominek ma spory ciężar i wibracje mogą się przenosić na resztę konstrukcji
osobny fundament.
zawsze osobno.
razem z domem. sąsiedzi tak zrobili, było taniej
osobiście robiłem osobny fundament. najpierw daliśmy zbrojenie, potem wykop głęboko na 80 cm i zalewaliśmy kolejne warstwy betonem. pamiętajcie o dylatacjach. to kluczowe!
z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest robić osobny fundament pod kominek. robiłem to w moim domu i nie żałuję ani trochę. miałem spory kominek, a poza tym musiałem się liczyć z możliwością lekkiego osiadania. w ten sposób uniknąłem pęknięć na ścianach. po tylu latach wszystko się trzyma
zdecydowanie polecam osobny fundament. mój sąsiad miał problem, bo zrobił na jednym fundamencie i po kilku latach zaczęły mu się robić pęknięcia na ścianach. dodatkowo problem z wilgocią, bo fundamenty nie były odpowiednio zabezpieczone. osobiście u siebie zrobiłem fundament osobno i nie mam żadnych problemów. ani ze stabilnością, ani z wilgocią. lepiej zrobić raz, a porządnie
@natryskowy dzięki za info, też się zaczynam przekonywać do osobnego fundamentu. a co powiesz o kosztach? dużo drożej?
ja też robiłem osobny fundament. w mojej okolicy grunt jest dość niestabilny, więc nie chciałem ryzykować pęknięć na ścianach