folia vs papa deskowanie

co lepiej się sprawdza – folia czy papa na deskowanie przed położeniem dachówki?

121 polubień

zależy od dachu i budżetu

35 polubień

u mnie folia na deskowaniu lepiej działała. papa potrafi trzasnąć przy dużej wilgoci.

14 polubień

z mojego doświadczenia lepiej działa folia paroprzepuszczalna, bo zapewnia odpowiednią wentylację dachu. papa często ogranicza odprowadzanie wilgoci, co prowadzi do problemów z grzybem. jak robiliśmy dach u kolegi, papa się rozwarstwiła w kilku miejscach, bo była źle położona. przy folii wystarczyło dokładne uszczelnienie i nie było problemów.

40 polubień

u mnie papa jakoś się trzymała bez problemu

29 polubień

papa u mnie też działa ok

37 polubień

też wolę folię na deskowaniu

40 polubień

moja ekipa polecała folię jako bardziej elastyczną i trwałą. łatwiejsza w montażu.

30 polubień

a czy ktoś miał problem z przeciekami przy folii? u mnie trochę ciekło

32 polubienia

przy folii ważne jest dobrze ją zakładać. sprawdź zakładki, powinny być 10 cm.

8 polubień

ja bym stawiał na papę, zwłaszcza na płaskim dachu

26 polubień

folia lepsza przy stromych dachach

10 polubień

u mnie na dachu folia się świetnie sprawdziła. mniej roboty niż z papą. najpierw położyłem deskowanie, potem folia paroprzepuszczalna. zakładki co najmniej 10 cm, dodatkowo uszczelniłem klejem do folii. papa to może i klasyk, ale przy dużych opadach wilgoci nie wytrzymuje. sprawdziłem na sąsiedzie, który musiał poprawiać po zimie.

25 polubień

@cieplak1977 dzięki za info. chyba skłaniam się ku folii. mam dość wilgotny teren.

32 polubienia

na mój gust folia mniej trwała niż papa

27 polubień

czy ktoś jeszcze miał problem z grzybem pod papą? u mnie się pojawił i musiałem wszystko wymieniać.

31 polubień

grzyb pod papą to często przez brak wentylacji. czy masz wywietrzniki?

3 polubienia

robiłem u siebie na 20-letnim dachu. papa była do niczego, więc zdecydowałem się na folię paroprzepuszczalną. kosztowała trochę więcej, ale była łatwiejsza w montażu i zapewniła lepsze odprowadzanie wilgoci. od tej pory zero problemów, nawet przy ulewanych deszczach. wymiana zajęła ekipie dwa dni i od razu odczułem różnicę w wentylacji poddasza.

35 polubień

miałem kiedyś problem z papą, bo przy minusowych temperaturach zaczęła sztywnieć i pękać. folia lepiej się sprawuje, bo jest elastyczna i lepiej znosi zmiany temperatur. przy okazji, ktoś testował nowe membrany od (tutaj marka)?

9 polubień

u mnie folia na deskowaniu sprawdziła się świetnie. ważne, żeby nie oszczędzać na jakości.

40 polubień