zastanawiam się nad tym, czy lepsza będzie dachówka falista czy płaska. jakie macie doświadczenia?
u mnie na budowie dachówka płaska wyglądała bardziej nowocześnie, ale falista lepiej się sprawdza przy deszczach
ja postawiłem na falistą, bo na starym dachu lepiej odprowadza wodę. nie chciałem ryzykować przecieków
u mnie falista się sprawdziła, bo mamy spore opady. przy płaskiej trzeba dbać o perfekcyjne uszczelnienie, bo inaczej kaplica. poza tym montaż falistej był szybszy, co zmniejszyło koszty robocizny
polecam falistą jak masz duży kąt nachylenia. płaska lepsza na dachach z mniejszym spadkiem
płaska wygląda estetycznie
na mojej chatce w górach falista dachówka zdaje egzamin przy śniegu. pomaga zapobiegać gromadzeniu się zbyt dużej ilości śniegu na dachu, co z kolei zmniejsza ryzyko przecieków. falista powierzchnia sprawia, że śnieg łatwiej się zsuwa
u mnie falista bo łatwiej było dopasować do starego dachu bez podnoszenia całej konstrukcji
falista szybciej się montuje, ale płaska lepiej pasuje do nowoczesnych budynków i wymaga mniej pracy przy kładzeniu
ja wziąłem płaską do nowoczesnej architektury
u mnie płaska
musisz pamiętać, że dachówka płaska wymaga bardziej precyzyjnego montażu. miałem okazję pomagać przy jednej budowie, gdzie właściciel chciał mieć płaską dachówkę ze względu na nowoczesny wygląd. ale potem było sporo poprawek, bo ekipa nie miała doświadczenia z tą technologią. najpierw trzeba dokładnie wyliczyć spadki, potem odpowiednie uszczelnienie na zakładkach, a na końcu montaż akcesoriów dachowych takich jak kosze i obróbki przy kominach. przy falistej te problemy były mniejsze
płaska u mnie ok.
też myślałem o płaskiej, ale falistą kładłem sam. nie było większych problemów, a dach jest raczej stary. mam pewność, że falista lepiej poradzi sobie z naszymi opadami, co jest ważne w tej okolicy. kiedyś z płaską sąsiad miał problem przy ulewach, więc wolę nie ryzykować
na moim projekcie wybór padł na płaską dachówkę ze względu na estetykę. musiałem jednak zatrudnić fachowców z doświadczeniem, bo wymagało to profesjonalnego podejścia do montażu. najpierw przygotowaliśmy podłoże, wzmocniliśmy konstrukcję dachu, a potem dokładnie uszczelniliśmy wszystkie połączenia. dzięki temu uniknąłem przecieków, ale to droga inwestycja. pytanie @m_adamczyk: jaki masz strop? czy przewidujesz dodatkowe wzmocnienia?
przy falistej dachówce mniej problemów z montażem i odprowadzaniem wody. ale jak ktoś lubi nowoczesny wygląd to wybiera płaską
u mnie falista działa super
płaska lepsza na nowe domy
pytanie do @slawomir72: czy masz jakieś doświadczenia z dachówkami na płaskim dachu? bo planuję remont i się zastanawiam
płaska