czy ktoś ma doświadczenie z dachówką cementową albo ceramiczną na dachu o nachyleniu 35 stopni?
u mnie dachówka cementowa robiła się z czasem bardziej porowata, co przy deszczach było problematyczne
ceramiczna jest lżejsza
miałem przeciek przy kominie
cementowa, tańsza opcja
ceramiczna trwalsza
ceramiczna u mnie, ale ważne dobrze przygotować podłoże. najpierw folia, potem łaty
a jaki masz strop?
przy 35 stopniach nachylenia u mnie ceramiczna się świetnie sprawdziła. Dachówka ceramiczna jest naturalnym materiałem, co daje jej przewagę w kwestii estetyki i trwałości. W trakcie montażu ważne jest, żeby zapewnić odpowiednie przewietrzenie dachu, zwłaszcza w gorące dni, co pozwala na minimalizację problemu z nadmiernym nagrzewaniem się.
ja wybrałem ceramiczną ze względu na jej wytrzymałość na warunki atmosferyczne. dodatkowo, jeśli chodzi o kolor, ceramiczna daje więcej opcji wyboru. zapłaciłem więcej, ale wierzę, że to inwestycja na długie lata. a co z wentylacją pod dachówką, ktoś ma doświadczenie?
cementowa szybciej się brudzi
miałem kiedyś obie dachówki, cementową i ceramiczną. cementowe szybciej łapią grzyby i brud, szczególnie w zacienionych miejscach. ceramiczna choć droższa, to zdecydowanie lepiej się prezentuje i mniej problemowa w utrzymaniu. jedno co zauważyłem, to że przy złym montażu potrafi być problem z wentylacją – musiałem poprawiać ekipę, bo źle założyli folie paroizolacyjne, które miały być paroprzepuszczalne!
ceramiczna dłużej wygląda ładnie
też ceramiczna, u mnie lepiej wychodzi
cementowa jest cięższa, co może mieć znaczenie przy starszych konstrukcjach. dodatkowo nasiąkanie wodą może być problemem
u mnie ceramiczna od 10 lat i zero problemów z przeciekami, dach trzyma się świetnie
ceramiczna droższa
przy wyborze dachówki warto też zwrócić uwagę na producenta. niektóre marki oferują naprawdę solidne produkty, które będą służyć przez dziesięciolecia
ja mam cementową i musiałem co 5 lat czyścić, bo mech się osadzał, a to nie wygląda najlepiej