dachówka cement vs ceramika 35 stopni

czy ktoś ma doświadczenie z dachówką cementową albo ceramiczną na dachu o nachyleniu 35 stopni?

196 polubień

u mnie dachówka cementowa robiła się z czasem bardziej porowata, co przy deszczach było problematyczne

13 polubień

ceramiczna jest lżejsza

42 polubienia

miałem przeciek przy kominie

40 polubień

cementowa, tańsza opcja

54 polubienia

ceramiczna trwalsza

29 polubień

ceramiczna u mnie, ale ważne dobrze przygotować podłoże. najpierw folia, potem łaty

9 polubień

a jaki masz strop?

12 polubień

przy 35 stopniach nachylenia u mnie ceramiczna się świetnie sprawdziła. Dachówka ceramiczna jest naturalnym materiałem, co daje jej przewagę w kwestii estetyki i trwałości. W trakcie montażu ważne jest, żeby zapewnić odpowiednie przewietrzenie dachu, zwłaszcza w gorące dni, co pozwala na minimalizację problemu z nadmiernym nagrzewaniem się.

19 polubień

ja wybrałem ceramiczną ze względu na jej wytrzymałość na warunki atmosferyczne. dodatkowo, jeśli chodzi o kolor, ceramiczna daje więcej opcji wyboru. zapłaciłem więcej, ale wierzę, że to inwestycja na długie lata. a co z wentylacją pod dachówką, ktoś ma doświadczenie?

38 polubień

cementowa szybciej się brudzi

44 polubienia

miałem kiedyś obie dachówki, cementową i ceramiczną. cementowe szybciej łapią grzyby i brud, szczególnie w zacienionych miejscach. ceramiczna choć droższa, to zdecydowanie lepiej się prezentuje i mniej problemowa w utrzymaniu. jedno co zauważyłem, to że przy złym montażu potrafi być problem z wentylacją – musiałem poprawiać ekipę, bo źle założyli folie paroizolacyjne, które miały być paroprzepuszczalne!

27 polubień

ceramiczna dłużej wygląda ładnie

24 polubienia

też ceramiczna, u mnie lepiej wychodzi

19 polubień

cementowa jest cięższa, co może mieć znaczenie przy starszych konstrukcjach. dodatkowo nasiąkanie wodą może być problemem

25 polubień

u mnie ceramiczna od 10 lat i zero problemów z przeciekami, dach trzyma się świetnie

47 polubień

ceramiczna droższa

51 polubień

przy wyborze dachówki warto też zwrócić uwagę na producenta. niektóre marki oferują naprawdę solidne produkty, które będą służyć przez dziesięciolecia

23 polubienia

ja mam cementową i musiałem co 5 lat czyścić, bo mech się osadzał, a to nie wygląda najlepiej

7 polubień