dachówka Braas vs Creaton jakość

zastanawiam się nad wyborem dachówki Braas lub Creaton. ktoś ma doświadczenia z jakością?

158 polubień

u mnie był wybór Braas, bo wydawały się solidniejsze w dotyku i mniej podatne na pękanie

22 polubienia

mam dach z Creaton od 5 lat, zero problemów z przeciekami. ekipa montująca poleciła tę firmę, bo podobno lepiej znosi nasze warunki pogodowe. fakt, przy ulewach nigdy nie miałem żadnych zacieków na poddaszu, co zdarzało się wcześniej z inną dachówką. warto też wspomnieć, że kolor nie blaknie nawet po latach. dopytaj swojego ekipera o doświadczenia, może rozwieje twoje wątpliwości

39 polubień

brałem Creaton, bo kolega miał i chwalił sobie

35 polubień

ja zdecydowałem się na Braas z powodu mozaikowego układu, który ładnie prezentuje się na moim dwuspadzistym dachu. Po pierwsze, fundamenty musiały być odpowiednio przygotowane, aby wytrzymały ciężar. Po drugie, zastosowaliśmy specjalistyczne folie dachowe oraz dodatki zapobiegające gromadzeniu się wilgoci. Uważam, że różnica między tymi markami to też kwestia stylistyki

28 polubień

czy Braas lepiej izoluje akustycznie?

8 polubień

Braas droższy

20 polubień

Creaton u mnie ok

14 polubień

braas ma dużo dodatków, ale drożej wychodzi

29 polubień

z Braas miałem problem z ciężarem. musiałem dodatkowo wzmacniać więźbę dachową, co podniosło koszty budowy

31 polubień

z Creaton u mnie było o tyle dobrze, że przy remoncie dachówki były łatwe w demontażu i wymianie. są lżejsze od Braasa, więc nie trzeba było wzmacniać konstrukcji pod nie. poza tym montaż przebiegł szybko dzięki systemowi zamków. to bardzo ułatwiło pracę ekipie budowlanej

13 polubień

miałem podobny problem jak @czarek_wilk, Braas wymagał od nas mocniejszej konstrukcji, ale ostatecznie dach wygląda rewelacyjnie i cenię go za trwałość

18 polubień

z Braasa jestem zadowolony, ale rzeczywiście konstrukcja musiała być solidna. brałem to pod uwagę od początku

12 polubień

dla mnie ważna była też dostępność na rynku lokalnym. Braas był dostępny od ręki, co przyspieszyło budowę

20 polubień

creaton tani w zakupie

15 polubień

czy ktoś miał problem z utrzymaniem koloru w Creaton? nasłonecznienie spore, obawiam się blaknięcia

29 polubień

u mnie dachówka Braas od 7 lat. jestem mega zadowolony, bo żadnych przecieków przez ten czas. musiałem poprawić izolację, bo przy dużych mrozach były drobne problemy z kondensacją. stosowałem membranę paroprzepuszczalną i całkiem się sprawdza. montaż przebiegł pomyślnie, mimo że ekipa miała kilka uwag co do kładzenia na stromym dachu. w sumie polecam, ale warto zadbać o dopasowanie całej izolacji

28 polubień

@piotrek.kucharski dzięki, muszę jeszcze zapytać ekipę, co sądzą o Creaton. może mają jakieś przemyślenia

22 polubienia

ja z braasa zadowolony, zero problemów

10 polubień

z Creaton słyszałem, że lepiej wypadają na terenach z dużymi opadami deszczu. może ktoś potwierdzi?

23 polubienia