Mam stare grzejniki żeliwne w kamienicy, czy pompa ciepła ogarnie taki układ bez wymiany? Dom 120 m2, ocieplony średnio, teraz kocioł gazowy.
Da się, ale sprawdź zapotrzebowanie na temperaturę. Zrób prosty test na obecnym kotle: odkręć wszystkie głowice, ustaw zasilanie 45°C i pracę ciągłą, wyreguluj pompę tak by ΔT było 5–7 K, po 24 h sprawdź czy masz 21°C przy 0°C na zewnątrz. Jeśli tak, pompa ciepła poradzi sobie; w mrozy podbijesz do ~50°C. Przepłucz instalację, wymień stare zawory na nastawne, zrób odpowietrzenie i balans, duża masa żeliwa pomaga jak bufor.
dzięki @marek_cieplak, teraz przy -5°C mam na kotle 55°C i 21°C w domu, COP mnie kusi, czy są pompy co dadzą realnie 50°C bez dramatu?
u mnie działa z żeliwnymi, dom z lat 70, 140 m2, styro 10, krzywa 0.25, zasilanie 42–48°C przy 0 do -5, COP ok 2.5–3, wymieniłem dwa małe grzejniki
żeliwne to muzeum, ja bym wymienił na płytowe i po sprawie
Z praktyki: najpierw policz ile watów dają grzejniki przy 45/40/20, potem ustaw krzywą tak, by dom dochodził do zadanej bez termostatów. ΔT 6–8 K jest ok, przepływy duże, zawory wstępnie otwarte, filtr siatkowy czysty.
mnie też ciekawiło, zrobiłem test na 43°C i w bloku 60 m2 wystarczyło, mam bufor 80 l dla spokoju
dzięki @czeslaw84, podobne parametry mam, ile kW masz pompę i jaki producent, HT czy zwykła inwerter?
Są jednostki wysokotemperaturowe, ale zwykły inwerter też da 50°C przy lekkim mrozie. Skoro trzymasz 21°C na 55°C przy -5°C, celowałbym w 8–9 kW, krzywa start 0.25, bufor 50–100 l, pełne odkręcenie głowic.
9 kW, Panasonic T-CAP, żeliwne zostawiłem, dwa dołożyłem, CWU na 50°C, grzejniki chodzą ciągle, komfort spoko
u mnie nie poszło, grzejniki mikre, przy 45°C chłodno było, żona marudziła, dopiero wymiana na większe pomogła
zanim wymienisz, sprawdź nastawy wstępne na zaworach, często są przydławione, zrób pełne otwarcie i zobacz ΔT, potem ewentualnie przelicz jeden czy dwa grzejniki
uważaj na taktowanie, bez bufora niektóre PC przy grzejnikach lubią klikać, 50–100 l załatwia temat
Pro tip: zrób log z temperatur zasilania/powrotu i czasu pracy sprężarki przez tydzień, wtedy dobierzesz krzywą i zobaczysz czy dojście jest płynne bez wyłączeń
zrobiłem dziś próbę na 45C przy 0 na zew, po 6h 21C w domu, ΔT około 6K, pompa obiegowa na 3 bieg, brzmi obiecująco
To dobry znak. Przy -10°C celuj w 50°C zasilania, histereza mała, praca ciągła. Sprawdź też izolację rur w piwnicy i filtr, brud podnosi ΔT i psuje przepływ
nie przesadzajcie z tymi cudami, sąsiedzi mają PC i słyszę jednostkę w nocy, bardziej mnie to wkurza niż rachunki
Ekonomia: taryfa G12w i stała niska temp zasilania dają efekt, ale na grzejnikach PC lubi pracować 24/7, więc licz na spokojną, długą modulację
u mnie pomogło odpowietrzenie pionów i wymiana jednego żeliwnego na płytowy w najzimniejszym pokoju, reszta została i jest git
dzięki wszystkim, celuję w inwerter 9 kW, zrobię bufor 80 l i ocieplę strop, @marek_cieplak @hcieplak jak z serwisem i gwarancją, brać przed zimą czy czekać na promo