czy pompa ciepła działa dobrze z grzejnikami żeliwnymi

Mam stare grzejniki żeliwne w kamienicy, czy pompa ciepła ogarnie taki układ bez wymiany? Dom 120 m2, ocieplony średnio, teraz kocioł gazowy.

67 polubień

Da się, ale sprawdź zapotrzebowanie na temperaturę. Zrób prosty test na obecnym kotle: odkręć wszystkie głowice, ustaw zasilanie 45°C i pracę ciągłą, wyreguluj pompę tak by ΔT było 5–7 K, po 24 h sprawdź czy masz 21°C przy 0°C na zewnątrz. Jeśli tak, pompa ciepła poradzi sobie; w mrozy podbijesz do ~50°C. Przepłucz instalację, wymień stare zawory na nastawne, zrób odpowietrzenie i balans, duża masa żeliwa pomaga jak bufor.

15 polubień

dzięki @marek_cieplak, teraz przy -5°C mam na kotle 55°C i 21°C w domu, COP mnie kusi, czy są pompy co dadzą realnie 50°C bez dramatu?

3 polubienia

u mnie działa z żeliwnymi, dom z lat 70, 140 m2, styro 10, krzywa 0.25, zasilanie 42–48°C przy 0 do -5, COP ok 2.5–3, wymieniłem dwa małe grzejniki

11 polubień

żeliwne to muzeum, ja bym wymienił na płytowe i po sprawie

8 polubień

Z praktyki: najpierw policz ile watów dają grzejniki przy 45/40/20, potem ustaw krzywą tak, by dom dochodził do zadanej bez termostatów. ΔT 6–8 K jest ok, przepływy duże, zawory wstępnie otwarte, filtr siatkowy czysty.

6 polubień

mnie też ciekawiło, zrobiłem test na 43°C i w bloku 60 m2 wystarczyło, mam bufor 80 l dla spokoju

2 polubienia

dzięki @czeslaw84, podobne parametry mam, ile kW masz pompę i jaki producent, HT czy zwykła inwerter?

11 polubień

Są jednostki wysokotemperaturowe, ale zwykły inwerter też da 50°C przy lekkim mrozie. Skoro trzymasz 21°C na 55°C przy -5°C, celowałbym w 8–9 kW, krzywa start 0.25, bufor 50–100 l, pełne odkręcenie głowic.

8 polubień

9 kW, Panasonic T-CAP, żeliwne zostawiłem, dwa dołożyłem, CWU na 50°C, grzejniki chodzą ciągle, komfort spoko

5 polubień

u mnie nie poszło, grzejniki mikre, przy 45°C chłodno było, żona marudziła, dopiero wymiana na większe pomogła

8 polubień

zanim wymienisz, sprawdź nastawy wstępne na zaworach, często są przydławione, zrób pełne otwarcie i zobacz ΔT, potem ewentualnie przelicz jeden czy dwa grzejniki

11 polubień

uważaj na taktowanie, bez bufora niektóre PC przy grzejnikach lubią klikać, 50–100 l załatwia temat

8 polubień

Pro tip: zrób log z temperatur zasilania/powrotu i czasu pracy sprężarki przez tydzień, wtedy dobierzesz krzywą i zobaczysz czy dojście jest płynne bez wyłączeń

14 polubień

zrobiłem dziś próbę na 45C przy 0 na zew, po 6h 21C w domu, ΔT około 6K, pompa obiegowa na 3 bieg, brzmi obiecująco

7 polubień

To dobry znak. Przy -10°C celuj w 50°C zasilania, histereza mała, praca ciągła. Sprawdź też izolację rur w piwnicy i filtr, brud podnosi ΔT i psuje przepływ

13 polubień

nie przesadzajcie z tymi cudami, sąsiedzi mają PC i słyszę jednostkę w nocy, bardziej mnie to wkurza niż rachunki

4 polubienia

Ekonomia: taryfa G12w i stała niska temp zasilania dają efekt, ale na grzejnikach PC lubi pracować 24/7, więc licz na spokojną, długą modulację

8 polubień

u mnie pomogło odpowietrzenie pionów i wymiana jednego żeliwnego na płytowy w najzimniejszym pokoju, reszta została i jest git

11 polubień

dzięki wszystkim, celuję w inwerter 9 kW, zrobię bufor 80 l i ocieplę strop, @marek_cieplak @hcieplak jak z serwisem i gwarancją, brać przed zimą czy czekać na promo

1 polubienie