czy można murować ściany przy 0 stopni

hej, planuję wymurować ściany z gazobetonu, na zewnątrz jest około 0 stopni, da się robić czy lepiej poczekać, mam zwykłą zaprawę i plandeki na noc

116 polubień

Można, ale zaprawa nie lubi zera, grzej wodę, dodaj zimowy dodatek, osłaniaj mury i nie rób wieczorem.

10 polubień

@bakpol dzięki, a jak przykryję folią i dam ciepłą wodę do zaprawy to wystarczy, czy trzeba też podgrzewać bloczki

15 polubień

Da się, ale zrób to jak na zimę: usuń lód i szron ze ścianek, bloczki trzymaj pod plandeką w garażu żeby miały plus, zaprawę rób na ciepłej wodzie 30–40°C z dodatkiem przeciwmrozowym, pracuj do południa, warstwę po warstwie przykrywaj matami, nie dociskaj ciężkimi elementami, rób przerwy na związanie, test paznokcia: po 2h spoiny nie mogą się mazać, jeśli się mażą, przerwij.

2 polubienia

u mnie przy zerze zaprawa cienkowarstwowa do gazobetonu dawała radę, ale tylko w słońcu i z plandeką na noc, bez tego rano była kasza, nie ryzykowałbym stropu

2 polubienia

po co się spieszyć, poczekaj tydzień aż plusik będzie

12 polubień

Jeśli to BK na kleju, poszukaj kleju zimowego, producenci mają warianty do -5°C, kluczowe jest mieć suche bloczki, podłoże bez lodu, ogrzana woda, przerwy technologiczne i przykrycie na noc, nie rób wiązań narożnych na siłę kiedy klej jeszcze plastyczny, bo pociągniesz i osłabisz spoinę

14 polubień

nie kombinuj, 0°C to granica, jak nie musisz to odpuść i zrób porządnie na wiosnę, taniej wyjdzie niż poprawki

5 polubień

ok, dzięki za konkrety, @gruntownik ten test paznokcia brzmi spoko, spróbuję mały odcinek, @b.wojcik kleju zimowego poszukam jutro, bloczki trzymam w garażu więc powinny być suche

12 polubień

Robiłem jesienią przy -1 nocą, w dzień lekki plus, bez dodatku nie poszło, z dodatkiem i karton-gipsem jako osłona od wiatru było ok, ale wolno to wiązało

10 polubień

Przy 0°C największy problem to, że nocą spada poniżej, dlatego planuj krótkie odcinki ściany, zostaw pustki na nadproża na później, nakryj wełną lub matami budowlanymi, daj deski na wierzch żeby wiatr nie podrywał plandeki, i rano obejrzyj spoiny, jak białe i kruche to do kubełka

3 polubienia

u mnie przy zerze nic nie pekało, ale robiłem w południe

10 polubień

Najgorzej wypada przymrozek o świcie, jak ciągnie mgła, wtedy wilgotna zaprawa dostaje w kość, zabezpiecz narożniki i wieńce szczególnie

10 polubień

jak masz termometr z rejestracją min/max, to ustaw przy murze pod plandeką i zobacz czy nocą trzyma plus, jak nie, to grzałka olejowa na dwie godziny robi robotę

3 polubienia

dzięki wszystkim, zrobię próbę na małym kawałku i jak lipa to czekam

11 polubień