Cegła pełna ceramiczna - opłaca się dziś?

myślę o budowie z cegły pełnej ceramicznej. opłaca się to dziś jeszcze?

120 polubień

u mnie pełne cegły sprawdziły się dobrze. solidne i dobrze izolują akustycznie.

33 polubienia

jak budowaliśmy dom kilka lat temu, to cegła pełna ceramiczna była dobrym wyborem. ma świetne właściwości izolacyjne, a w porównaniu do innych materiałów, jak ytong czy silikat, daje bardziej tradycyjny wygląd. jedyny minus to cena i czas układania, ale dla mnie było warto.

16 polubień

cegła pełna to klasyk, ale u mnie koszty były spore. ważne, żeby dobrze przemyśleć izolację termiczną.

36 polubień

może lepiej spojrzeć na porotherm. lżejszy i łatwiejszy w montażu.

28 polubień

jeśli zależy ci na akustyce - cegła jest super

24 polubienia

pewnie że się opłaca

23 polubienia

budowałem z niej garaż i jestem zadowolony. fakt, nie jest tania, ale trwała.

2 polubienia

u mnie pełna ceramiczna trzyma ciepło zimą. nie muszę się martwić o dogrzewanie.

13 polubień

też lubię pełną cegłę

20 polubień

wstaw u siebie, nie pożałujesz

30 polubień

polecam

18 polubień

a macie problemy z wilgocią przy tych cegłach?

9 polubień

nie wiem, ale wygląda ładnie

2 polubienia

pełna ceramiczna to trochę problem z wilgocią. trzeba dobrze zabezpieczyć fundamenty.

37 polubień

w moim przypadku cegła pełna ceramiczna była strzałem w dziesiątkę. zrobiłem dobre izolacje i nigdy nie miałem problemów z wilgocią czy zimnem. szukałem alternatyw, ale ostatecznie zdecydowałem się na ceramiczną i nie żałuję. niedawno porównałem rachunki z kolegą, który ma dom z ytonga i wyszło korzystniej.

39 polubień

ważne, żeby przed ułożeniem cegieł dobrze przygotować podłoże - piasek, zagęszczanie, a potem cement. cegły muszą być ułożone równo, co przy pełnych wymaga cierpliwości.

27 polubień

pamiętam jak stawiałem dom. fundamenty to była moja zmora. grunt pod moim domem był gliniasty i wymagał odpowiedniego drenażu – bez tego ściany mogłyby po czasie nasiąkać wodą. cegła ceramiczna, mimo że ciężka, daje solidność i trwałość. nie zamieniłbym jej na nic innego. z doświadczenia wiem, że warto inwestować w dobrze wykonane fundamenty, bo to podstawa sukcesu.

40 polubień

znajomy miał problem z wilgocią, ale to przez brak drenażu.

6 polubień

@grabowski1989 dzięki za info o drenażu. muszę to sprawdzić, bo mój grunt też jest gliniasty.

28 polubień