cegła klinkierowa licowa vs konstrukcyjna

zastanawiam się nad użyciem cegły klinkierowej licowej lub konstrukcyjnej. Ktoś ma doświadczenia?

118 polubień

klinkierowa licowa wygląda świetnie, ale kosztuje więcej

14 polubień

u mnie konstrukcyjna dała radę, solidna i tańsza od licowej, zwłaszcza na większe powierzchnie

20 polubień

różnica głównie w estetyce i cenie. funkcjonalnie podobne jeśli chodzi o wytrzymałość

6 polubień

ja wybierałem pod kątem klimatu. przy wilgoci lepiej sprawdza się konstrukcyjna

3 polubienia

licowa nie nasiąka tak wodą

22 polubienia

ja wolę licową

39 polubień

konstrukcyjna u mnie

28 polubień

ja postawiłem na licową klinkierową, głównie ze względu na walory estetyczne, bo dom stoi na widoku. najpierw musiałem przygotować podłoże, tzn. zabezpieczyć fundament przed wilgocią, co wymagało dobrej hydrolacji. potem układaliśmy cegły etapami, co dawało nam kontrolę nad równaniem poziomów. licowa jest super, bo nie wymaga dodatkowego tynku, co było dużą zaletą w moim przypadku.

26 polubień

a jak to u was wygląda z izolacją termiczną przy cegłach?

36 polubień

konstrukcyjna plus ocieplenie daje radę. mniej problemów niż z samą licową

39 polubień

miałem podobny dylemat. wybrałem licową głównie ze względów estetycznych, ale musiałem zrobić dodatkowe ocieplenie, bo bez tego ściany przepuszczały zimno. u mnie dom stoi w surowym klimacie, więc musiałem dodać wełnę mineralną. najpierw położyliśmy folię paroprzepuszczalną, potem wełnę, wszystko dobrze zabezpieczyłem przed deszczem. licowa wymaga tego więcej, ale efekt wizualny wynagradza.

20 polubień

a jak z trwałością licowej? ktoś miał problem z uszkodzeniami?

34 polubienia

trwałość licowej jest super, ale musisz dobrze ją zabezpieczyć. u mnie raz po zimie pojawiły się drobne uszkodzenia, ale to przez błąd przy montażu. trzeba było poprawić spoiny i na szczęście obyło się bez wielkich kosztów. przy konstrukcyjnej tego nie miałem, ale tu przecież o estetykę chodzi. w razie czego lepiej mieć zapasowe cegły i dobrego fachowca.

30 polubień

czy ktoś próbował samodzielnie montować?

13 polubień