bojler 100L vs 120L 4 osoby

Zastanawiam się nad tym, jaki bojler wybrać dla 4-osobowej rodziny – 100L czy 120L? Ktoś z doświadczeniem?

198 polubień

Ja mam 100L i wystarcza, ale zależy od zużycia.

32 polubienia

Z 100L u mnie czasem brakło ciepłej wody przy gościach. Jeśli masz dzieci, może lepiej 120L?

30 polubień

Większy daje więcej komfortu, moim zdaniem.

38 polubień

Pytanie, ile wody faktycznie zużywacie. U mnie 4 osoby i 100L wystarcza z racjonalnym użyciem.

41 polubień

mam 120L i nie muszę się martwić. lepiej mieć zapas niż później problem z chłodną wodą

16 polubień

Warto sprawdzić też koszty prądu dla większego.

31 polubień

Polecam większy, przy 4 osobach lepiej mieć margines.

7 polubień

Przy 100L musiałem ograniczać prysznice przy gościach, dlatego zmieniłem na 120L i jest spokój.

35 polubień

Miałem 100L i ciągle brakowało mi ciepłej wody, zwłaszcza gdy córka zaczęła dłużej przesiadywać w łazience. Wymieniłem na 120L i od tej pory nie mamy problemu. Instalacja była prosta, ale musiałem trochę dostosować rurki, bo miejsce było na styk.

40 polubień

100L działało, ale wymagało planowania kto kiedy się myje.

35 polubień

zainstalowałem u siebie 120L bo mam dwie łazienki i często gości. najlepszy krok jaki zrobiłem. najpierw przygotowałem miejsce pod bojler, potem podłączyłem rury, a na końcu zamocowałem bojler. dużo pracy, ale warto dla spokoju

41 polubień

pracuję w branży i powiem tak: lepiej mieć zapas wody. 100L może być za mało jak nagle zwiększy się potrzeba. sam miałem podobny problem kiedy rodzina przyjechała na święta i przerobiłem na 120L

30 polubień

zapas nie zaszkodzi

37 polubień

Czy komuś z was zdarzyło się mieć przecieki przy instalacji większego bojlera? Zastanawiam się nad ryzykami.

24 polubienia

u mnie 120L od roku i zero problemów. trzeba pamiętać o odpowiedniej przestrzeni i montażu, ale to nie jest trudne

22 polubienia

ja zainstalowałem 120L i bardzo sobie chwalę. planowanie jest kluczowe – musiałem upewnić się, że wszędzie będzie dostęp do rur, a miejsca było trochę na styk. na szczęście ekipa miała doświadczenie i wszystko poszło gładko. przestrzeń to ważny aspekt, lepiej upewnić się przed montażem. po instalacji czuję komfort, bo nie musimy się martwić o zimną wodę, nawet jak mamy gości na weekend

17 polubień

@kucharski_1990 dzięki za radę, teraz skłaniam się ku 120L. Pytanie tylko, czy mocowanie jest skomplikowane?

26 polubień

zależy od ściany. przy cegle jest łatwiej. ja użyłem kotew chemicznych. trzymają mocno i bez niespodzianek.

23 polubienia

mam 100L, też działa

31 polubień