Zastanawiam się nad tym, jaki bojler wybrać dla 4-osobowej rodziny – 100L czy 120L? Ktoś z doświadczeniem?
Ja mam 100L i wystarcza, ale zależy od zużycia.
Z 100L u mnie czasem brakło ciepłej wody przy gościach. Jeśli masz dzieci, może lepiej 120L?
Większy daje więcej komfortu, moim zdaniem.
Pytanie, ile wody faktycznie zużywacie. U mnie 4 osoby i 100L wystarcza z racjonalnym użyciem.
mam 120L i nie muszę się martwić. lepiej mieć zapas niż później problem z chłodną wodą
Warto sprawdzić też koszty prądu dla większego.
Polecam większy, przy 4 osobach lepiej mieć margines.
Przy 100L musiałem ograniczać prysznice przy gościach, dlatego zmieniłem na 120L i jest spokój.
Miałem 100L i ciągle brakowało mi ciepłej wody, zwłaszcza gdy córka zaczęła dłużej przesiadywać w łazience. Wymieniłem na 120L i od tej pory nie mamy problemu. Instalacja była prosta, ale musiałem trochę dostosować rurki, bo miejsce było na styk.
100L działało, ale wymagało planowania kto kiedy się myje.
zainstalowałem u siebie 120L bo mam dwie łazienki i często gości. najlepszy krok jaki zrobiłem. najpierw przygotowałem miejsce pod bojler, potem podłączyłem rury, a na końcu zamocowałem bojler. dużo pracy, ale warto dla spokoju
pracuję w branży i powiem tak: lepiej mieć zapas wody. 100L może być za mało jak nagle zwiększy się potrzeba. sam miałem podobny problem kiedy rodzina przyjechała na święta i przerobiłem na 120L
zapas nie zaszkodzi
Czy komuś z was zdarzyło się mieć przecieki przy instalacji większego bojlera? Zastanawiam się nad ryzykami.
u mnie 120L od roku i zero problemów. trzeba pamiętać o odpowiedniej przestrzeni i montażu, ale to nie jest trudne
ja zainstalowałem 120L i bardzo sobie chwalę. planowanie jest kluczowe – musiałem upewnić się, że wszędzie będzie dostęp do rur, a miejsca było trochę na styk. na szczęście ekipa miała doświadczenie i wszystko poszło gładko. przestrzeń to ważny aspekt, lepiej upewnić się przed montażem. po instalacji czuję komfort, bo nie musimy się martwić o zimną wodę, nawet jak mamy gości na weekend
@kucharski_1990 dzięki za radę, teraz skłaniam się ku 120L. Pytanie tylko, czy mocowanie jest skomplikowane?
zależy od ściany. przy cegle jest łatwiej. ja użyłem kotew chemicznych. trzymają mocno i bez niespodzianek.
mam 100L, też działa