bloczki silikatowe 18 vs 24cm nośna

zastanawiam się, czy na ściany nośne lepiej wybrać bloczki silikatowe 18 czy 24cm. macie jakieś doświadczenia?

122 polubienia

ja budowałem dom z bloczków 24cm i jestem zadowolony. solidna konstrukcja, a przy większych obciążeniach pewniejsza.

29 polubień

18cm lepsze dla mniejszych budynków.

17 polubień

jak masz duże obciążenia, to 24 cm jest lepiej.

32 polubienia

ja wolę 24cm, stabilniejsze.

18 polubień

24cm na pewno wytrzymalsze.

21 polubień

u mnie w sąsiedztwie budują na 18cm i widać oszczędności na materiałach, ale nie wiem jak z wytrzymałością.

34 polubienia

w moim przypadku 24cm, bo potrzebowałem solidniejszej konstrukcji pod ciężki dach, faktycznie lepiej się sprawdza.

18 polubień

mniejsze bloczki są tańsze.

40 polubień

jeśli chodzi o budowę, to u mnie w projekcie były 24cm i nie żałuję. stabilność jest nieporównywalna, zwłaszcza w przypadku wyższych budynków. poza tym, przy odpowiedniej izolacji termicznej, różnica w kosztach ogrzewania nie jest duża. polecam też sprawdzić, czy twój projekt przewiduje dodatkowe wzmocnienia lub specjalne wymagania.

16 polubień

u mnie zdecydowałem się na 24cm, bo mam ciężki dach ceramiczny. warto brać pod uwagę przyszłe obciążenia.

34 polubienia

z mojego doświadczenia, 24cm daje więcej możliwości przy aranżacji wnętrz, np. mocowanie cięższych elementów jest prostsze. budowałem dom kilka lat temu i od początku wiedziałem, że chcę mieć solidne ściany, żeby nie martwić się później o pęknięcia czy inne problemy. zastosowałem też dodatkowe zbrojenia na większych przęsłach, co znacząco zwiększyło bezpieczeństwo konstrukcji.

29 polubień

@rutkowski1962 dzięki za radę, chyba skłaniam się ku 24cm. a co z izolacją? stosowałeś coś specjalnego?

27 polubień