zastanawiam się, czy na ściany nośne lepiej wybrać bloczki silikatowe 18 czy 24cm. macie jakieś doświadczenia?
ja budowałem dom z bloczków 24cm i jestem zadowolony. solidna konstrukcja, a przy większych obciążeniach pewniejsza.
18cm lepsze dla mniejszych budynków.
jak masz duże obciążenia, to 24 cm jest lepiej.
ja wolę 24cm, stabilniejsze.
24cm na pewno wytrzymalsze.
u mnie w sąsiedztwie budują na 18cm i widać oszczędności na materiałach, ale nie wiem jak z wytrzymałością.
w moim przypadku 24cm, bo potrzebowałem solidniejszej konstrukcji pod ciężki dach, faktycznie lepiej się sprawdza.
mniejsze bloczki są tańsze.
jeśli chodzi o budowę, to u mnie w projekcie były 24cm i nie żałuję. stabilność jest nieporównywalna, zwłaszcza w przypadku wyższych budynków. poza tym, przy odpowiedniej izolacji termicznej, różnica w kosztach ogrzewania nie jest duża. polecam też sprawdzić, czy twój projekt przewiduje dodatkowe wzmocnienia lub specjalne wymagania.
u mnie zdecydowałem się na 24cm, bo mam ciężki dach ceramiczny. warto brać pod uwagę przyszłe obciążenia.
z mojego doświadczenia, 24cm daje więcej możliwości przy aranżacji wnętrz, np. mocowanie cięższych elementów jest prostsze. budowałem dom kilka lat temu i od początku wiedziałem, że chcę mieć solidne ściany, żeby nie martwić się później o pęknięcia czy inne problemy. zastosowałem też dodatkowe zbrojenia na większych przęsłach, co znacząco zwiększyło bezpieczeństwo konstrukcji.
@rutkowski1962 dzięki za radę, chyba skłaniam się ku 24cm. a co z izolacją? stosowałeś coś specjalnego?