BK 12 vs 18cm płytki łazienka

zastanawiam się, czy lepiej użyć BK 12 czy BK 18 do układania płytek w łazience. może ktoś ma doświadczenie?

208 polubień

zdecydowanie polecam BK 18cm. robiłem łazienkę rok temu i różnica w stabilności ścian była odczuwalna. BK 18 są bardziej masywne, co daje lepsze podparcie. płytki trzymają się mocniej, a ryzyko pęknięcia jest mniejsze. kosztują trochę więcej, ale warto zainwestować - efekt końcowy lepszy. u mnie też nie było problemów z wilgocią

5 polubień

ja użyłem BK 12, bo miałem już kupione. fakt, że przy cięższych płytkach wymagało to więcej kleju, ale trzyma się dobrze

21 polubień

przy BK 12 lepiej użyć dodatkowego wzmocnienia

14 polubień

BK 18 daje większą pewność. kładłem kiedyś na BK 12, ale musiałem potem wszystko poprawiać, bo się odklejało. lepiej nie oszczędzać

11 polubień

zależy też od kleju, jakiego używasz. ja przy BK 12 użyłem mocniejszego kleju i wszystko trzyma się dobrze

25 polubień

BK 18 daje solidniejsze podłoże, ale BK 12 też da radę z odpowiednim przygotowaniem. u mnie przy BK 12 najpierw dałem folię w płynie, potem grubsza warstwa kleju i dopiero płytki

24 polubienia

BK 18, bez wątpliwości

52 polubienia

u mnie w łazience przy BK 18 zastosowałem najpierw warstwę hydroizolacji typu l, potem elastyczny klej. ważne, żeby klej miał dobre parametry przyczepności. dla BK 18 to podstawa, żeby uniknąć niespodzianek. robiłem to z ekipą, ale dokładnie pilnowałem, bo w poprzednim mieszkaniu przy mniejszych BK 12 płytki mi popękały po czasie

28 polubień

BK 12 zrekompensuj mocnym klejem

31 polubień

@edek.wojcicki dzięki za radę, chyba zdecyduję się na BK 18. nie chciałbym potem poprawiać płytek. a jaki klej polecacie do tego?

16 polubień