Cześć, leję fundamenty pod domek letniskowy 6x5 na piasku, bez piwnicy i tylko sezonowo, czy beton B20 wystarczy na ławy i chudziaka, jaką szerokość i wysokość dać i czy musi być zbrojenie czy odpuścić
Wystarczy, przy domku letnim na piasku ława 40 szer x 25 wys ok, B20 (dziś C16/20) spokojnie, daj siatkę fi6 15x15 górą, pod spodem podsypka zagęszczona i będzie trzymać
dzięki @marciniak1967, a konsystencję brać S3 pod pompę, podsypka 10 cm wystarczy jak dobrze ubić, i czy robić przerwy dylatacyjne, trochę się boję że popęka
Możesz też rozważyć stopy punktowe + legary, przy letnisku starczy i taniej, B20 wystarczy, ważna hydroizolacja pozioma na ławie lub stopach i odsunięcie drewna od gruntu
Robię takie rzeczy na co dzień: B20 (C16/20) spokojnie dla letniskowego przy klasie ekspozycji XC1–XC2, pod pompę bierz S3, woda/cement ≤0,55, podsypka 10–15 cm pospółki zagęszczonej (3–4 przejścia 100–150 kg), sprawdź lekką płytą dynamiczną Ev2 ≥ 45 MPa albo chociaż pręt fi10 ma wejść max 5–7 cm, ława 40x25 cm, siatka fi6 co 15 cm górą i dołem, otulina 5 cm, pielęgnuj folią min 7 dni i nie lej przy przymrozku, niweleta poniżej strefy przemarzania z urzędu
ja bym lał b25 bo różnica w cenie mała a spokój większy
B20 da radę, tylko równo wyprowadź ławy i zbrojenie
ok @gorski1968 dzięki, nie mam tej płyty do pomiaru, jak laik może sprawdzić zagęszczenie bez sprzętu, wystarczy że skoczek i pręt wchodzi ciężko
Zrób 4 przejazdy zagęszczarką 100 kg, podlej wodą i odczekaj, potem próbuj wbić pret fi10 ręką, ma wejść parę centymetrów, jak but nie zapada się więcej niż 1 cm to jest ok
Serio nie rób ław, stopy punktowe albo śruby gruntowe i po kłopocie, B20 tylko do stóp i tyle
u mnie betoniarnia przywiozła za rzadki, pilnuj S3 a nie zupa, nie pozwól dolewać wody na budowie, mieszanka ma przyjechać taka jak zamówisz
Stawiałem 7x5 na śrubach gruntowych, zero mokrych robót, ale jeśli ławy to B20 wystarczy, zrób dwie warstwy papy na betonie i posmaruj boki szlamem, będzie sucho