beton B20 wystarczy pod domek letniskowy?

Cześć, leję fundamenty pod domek letniskowy 6x5 na piasku, bez piwnicy i tylko sezonowo, czy beton B20 wystarczy na ławy i chudziaka, jaką szerokość i wysokość dać i czy musi być zbrojenie czy odpuścić

95 polubień

Wystarczy, przy domku letnim na piasku ława 40 szer x 25 wys ok, B20 (dziś C16/20) spokojnie, daj siatkę fi6 15x15 górą, pod spodem podsypka zagęszczona i będzie trzymać

1 polubienie

dzięki @marciniak1967, a konsystencję brać S3 pod pompę, podsypka 10 cm wystarczy jak dobrze ubić, i czy robić przerwy dylatacyjne, trochę się boję że popęka

6 polubień

Możesz też rozważyć stopy punktowe + legary, przy letnisku starczy i taniej, B20 wystarczy, ważna hydroizolacja pozioma na ławie lub stopach i odsunięcie drewna od gruntu

10 polubień

Robię takie rzeczy na co dzień: B20 (C16/20) spokojnie dla letniskowego przy klasie ekspozycji XC1–XC2, pod pompę bierz S3, woda/cement ≤0,55, podsypka 10–15 cm pospółki zagęszczonej (3–4 przejścia 100–150 kg), sprawdź lekką płytą dynamiczną Ev2 ≥ 45 MPa albo chociaż pręt fi10 ma wejść max 5–7 cm, ława 40x25 cm, siatka fi6 co 15 cm górą i dołem, otulina 5 cm, pielęgnuj folią min 7 dni i nie lej przy przymrozku, niweleta poniżej strefy przemarzania z urzędu

4 polubienia

ja bym lał b25 bo różnica w cenie mała a spokój większy

6 polubień

B20 da radę, tylko równo wyprowadź ławy i zbrojenie

15 polubień

ok @gorski1968 dzięki, nie mam tej płyty do pomiaru, jak laik może sprawdzić zagęszczenie bez sprzętu, wystarczy że skoczek i pręt wchodzi ciężko

11 polubień

Zrób 4 przejazdy zagęszczarką 100 kg, podlej wodą i odczekaj, potem próbuj wbić pret fi10 ręką, ma wejść parę centymetrów, jak but nie zapada się więcej niż 1 cm to jest ok

9 polubień

Serio nie rób ław, stopy punktowe albo śruby gruntowe i po kłopocie, B20 tylko do stóp i tyle

10 polubień

u mnie betoniarnia przywiozła za rzadki, pilnuj S3 a nie zupa, nie pozwól dolewać wody na budowie, mieszanka ma przyjechać taka jak zamówisz

4 polubienia

Stawiałem 7x5 na śrubach gruntowych, zero mokrych robót, ale jeśli ławy to B20 wystarczy, zrób dwie warstwy papy na betonie i posmaruj boki szlamem, będzie sucho

2 polubienia