Czy ktoś ma doświadczenie z belkami LVL na duże rozpiętości? Rozważam to przy projekcie.
u mnie LVL sprawdziły się świetnie. miałem rozpiętość 6m, zero ugięcia. jak masz duży salon, to polecam.
LVL są drogie, ale warto. drewniane mogą się wyginać.
Też się zastanawiałem nad LVL, ale słyszałem, że montaż jest bardziej skomplikowany niż przy drewnie. Jak to było @kuba_lis?
u mnie lvL na rozpiętości 8m. kluczowe było dobre podparcie w ścianach nośnych. użyłem specjalnych łączników (tutaj marka). najpierw daliśmy poziomowanie z laserem, potem zamontowaliśmy belki i sprawdziliśmy ugięcie. zero problemów z konstrukcją już od roku.
drewno jest tańsze, ale LVL daje większą stabilność. przy drewnie musiałem poprawiać mocowania co dwa lata. trwałość LVL jest lepsza, ale trzeba dobrze zabezpieczyć przed wilgocią, bo mogą pęcznieć jak się je źle zamontuje. polecam je zwłaszcza do otwartych przestrzeni.
LVL lepsze.
jak chcesz dużą rozpiętość, lepiej wybrać LVL. ale sprawdź, czy masz odpowiednie fundamenty, bo obciążenie jest większe.
LVL.
użyj LVL.
LVL, ale musisz dobrze zabezpieczyć.
LVL są super na duże przestrzenie, ale trzeba uważać na montaż. jak nie masz doświadczenia, lepiej wziąć fachowca, bo potem mogą być problemy z ugięciem.
@nosidlo dzięki za uwagę, dokładny plan fundamentów jeszcze przede mną. muszę to uwzględnić.